Els fonaments del córrer descalç BAREFOOT

      Sense comentaris a Els fonaments del córrer descalç BAREFOOT

Córrer descalç sembla haver-se convertit en un sistema de creences, amb el llibre Nascuts per córrer com el seu llibre sagrat. En conseqüència té els seus fidels, els minimalistes que usen sabates de cinc dits que sembla que tenen peus de granota i els corredors maximalistes que fan servir sabates de “plataforma” amb un drop molt baix o pràcticament a 0.

Les dues tendències no són productes de la ciència, sinó de la comercialització. La major part de la investigació imparcial indica que no hi ha canvis significatius en les taxes de lesions per als corredors descalços. Córrer descalç de fet, pot ser perjudicial pel rendiment de carrera quan s’aplica tan estrictament, com a anuncis de calçat que es poden veure per les xarxes a nivell de màrqueting. (Al 2014, Vibram, el fabricant de les FiveFingers, va afrontar una denuncia relacionada amb lesions, la qual va al·legar que no hi havia base científica que demostrés que la causa fos el calçat.)
fivefingers

A més, córrer descalç o quasi “descalços” en realitat pot fer que alguns corredors siguin més lents especialment en les baixades o superfícies tècniques.

Això no vol dir que mai s’ha de córrer descalç. Amb moderació, pot fer-te més fort, millorar la forma de córrer i ajudar a corregir desequilibris. Alguns atletes confien en aquest mètode per ajudar a curar lesions a llarg termini, com la tendinitis o dolor al genoll. Tot i que no hi ha millors atletes que corren descalços exclusivament, córrer descalç ha estat una part dels programes d’entrenament d’elit durant dècades.

Aquest tipus d’ús estratègic dels peus descalços i el funcionament minimalista pot tenir grans beneficis.

  • Aprendre aquesta tècnica

Segons la tesi de Nascuts per córrer, incita a una trepitjada més natural.

El Minimalisme va lligat a un aterratge suau, al mig del peu és on es trasllada el centre de gravetat. Un estudi publicat al “British Journal of Sports Medicine” indica que la “duresa” de la pròpia trepitjada és el principal factor determinant en cas de lesió. Per tant, és important realitzar-ho de manera correcte i amb el calçat adequat.

Les primeres vegades que intentis córrer descalç, és probable que notis un dolor agut a les cames. El dolor (lleu) és bo, vol dir que estàs enfortint els músculs i tendons.

Una vegada que els teixits es facin més forts, la teva forma de córrer pot ser més eficient a mesura del temps i ho notis al córrer calçat.

Pots aplicar-ho de les següents maneres:

Una o dues vegades a la setmana, fer un “trot” fàcil,  descalç a l’herba o amb mitjons gruixuts en terreny pavimentat. Comenceu amb dos minuts durant o després de l’entrenament normal, i augmentar gradualment fins al voltant de 30 minuts.

Un cop familiaritzats amb la tècnica, córrer descalç / amb mitjons durant 30 minuts, has de notar un gran canvi en la teva forma de córrer. Amb el temps, enfortiràs els tendons d’Aquil·les, i augmentaràs la sensació de córrer de forma natural, tot i anar calçat.

[ File # csp10620401, License # 3258313 ] Licensed through http://www.canstockphoto.com in accordance with the End User License Agreement (http://www.canstockphoto.com/legal.php) (c) Can Stock Photo Inc. / sjenner13

  • Prevenció de Lesions

Una vegada que hagis après a córrer descalç, el risc de lesions probablement disminuirà a causa de la, recent descoberta, força i eficiència. Al final de l’entrenament, quan estem a la part del refredament, és bo afegir-hi uns 5 minuts de córrer descalç uns 3 cops per setmana, ja que així ens ajuda a tenir un manteniment sobre aquesta tècnica.

Una altre manera de fer-ho és, al acabar l’entrenament, treure’s els mitjons i “botar / trotar” a un ritme molt fàcil en planer o fins i tot a dins de casa. Aquesta breu sessió més lenta, ens ajuda a mantenir el reforç a la part dels tendons d’Aquil·les, cames, turmells i peus. També ens permetrà saber immediatament si hi ha lesions potencials que pot ser que no sentis amb les sabates posades.

  • En tornar d’una lesió

En els primers passos després d’una lesió, ens poden venir diferents pensaments al cap plens d’esperança i por. La lesió tornarà? He de seguir endavant a través del dolor (si encara notes alguna molèstia)? Les sabates poden emmascarar el que en realitat estic sentint? Córrer descalç, ajuda a no amagar la molèstia que pot haver-hi en el procés de recuperació. Mica en mica ens ajudarà a saber si ja estem llestos per tornar a “la carga” i també per l’arrencada del procés d’enfortiment.

Una manera d’executar l’exercici de recuperació és, quan estem tornant d’una lesió, començar amb 5 x 1 minut descalç, amb un minut caminant en el terreny on estiguem fent l’entrenament.

Si veiem que podem executar l’exercici sense problemes, anem augmentant els intervals a 10 minuts l’endemà. Descansar al tercer dia, a continuació, augmentant en cinc minuts per dia (fins a 20 minuts de córrer i caminar). A continuació, treure els intervals de caminar fins que puguis córrer 20 minuts continus descalç.

barefoot

Córrer descalç no és “el descobriment del segle”. Però quan s’utilitza estratègicament, és una tècnica valuosa que ens ajudarà a augmentar el nostre nivell esportiu.

 Informació extreta de trailrunnermag.com