Avui dia coneixem aquest concepte de drop com a minimalisme, barefoot, córrer amb el mínim o fins i tot córrer descalç. Són els autodenominats «descalcistas», moda que es va posar de manifest arran del llibre Nascuts per córrer, basat en l’experiència d’una tribu que viu a Mèxic, els tarahumares, que corren amb sandàlies amb tires de cuir, no sé si a causa de no tenir accés a altres possibilitats o per pura tradició.


Cal destacar que per considerar una sabatilla minimalista ha de complir dues d’aquestes tres característiques: drop mínim, pes mínim i estructura mínima o mínim suport.

Segons relata Danny Abshire en el seu llibre Natural running, un drop menor de 5 mm es considera com a mínim i fomenta una trepitjada més eficient. Últimament hi ha nombrosos articles, fòrums i associacions de corredors minimalistes, natural running, barefoot, “descalcistas” i termes similars, que descriuen els avantatges i desavantatges d’aquest estil, i abundant publicitat de calçat esportiu.

Encara que són moltes les marques que s’han apuntat a el minimalisme, Viu i Merrell han estat pioneres en aquest camp, i Continental, en conjunció amb Merrell, va dissenyar les innovadores five finger o sabatilles amb dits, probablement les sabatilles més radicals del mercat pel que fa a minimalisme, només superades per les xancletes i lògicament pel “descalcisme” o peus negres.

Des del punt de vista dels professionals i des d’una visió biomecànica, els avantatges del drop 0-4mm:

 • Baix pes del calçat, a l’haver menys estructura i material que una de convencional.
 • Posició del corredor més alçada. Córrer de forma més natural, amb passos curts i ràpids.
 • Enfortiment de la musculatura intrínseca del peu.
 • Millora la propiocepció del peu.
 • Disminueix el moviment de pronació, ja que aquest drop menor obliga a córrer de mig peu i avantpeu.
 • Si evitem l’excessiva pronació, evitarem lesions com periostitis, síndrome del piramidal, cintilla iliotibial, etcètera.

Els inconvenients del drop 0-4mm són els següents:

 • L’home/dona actual ha sofert modificacions genètiques respecte als seus ancestres i els nostres peus van calçats des d’edats primerenques en les societats avançades.
 • Necessita un procés d’adaptació, un canvi en la tècnica de carrera, atès que s’ha de canviar la longitud i freqüència de la gambada si es vol evitar l’aparició de lesions.
 • Si aquest període d’adaptació no es respecta o no s’aconsegueix, es poden produir sobrecàrregues en tríceps sural, tendó d’Aquil·les i isquiotibials per la predisposició a un escurçament progressiu de les seves fibres musculars, causat per una carrera basada en l’avantpeu.
 • Sobrecàrregues en tibial anterior, a causa que aquest controla la hiperextensió de genoll i frena el primer contacte de taló contra el terra.
 • Hi ha molts articles sobre beneficis i inconvenients d’un drop baix, però no hi ha cap estudi d’investigació que englobi diversos anys d’evolució dels canvis a l’avantpeu (metatars i dits) corrent amb calçat minimalista.

Salut i quilòmetres!

Contingut extret de: https://www.vitonica.com/

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies