Avantatges i inconvenients del drop 0-4mm

      Comentaris tancats a Avantatges i inconvenients del drop 0-4mm

Avui dia coneixem aquest concepte de drop com a minimalisme, barefoot, córrer amb el mínim o fins i tot córrer descalç. Són els autodenominats «descalcistas», moda que es va posar de manifest arran del llibre Nascuts per córrer, basat en l’experiència d’una tribu que viu a Mèxic, els tarahumares, que corren amb sandàlies amb tires de cuir, no sé si a causa de no tenir accés a altres possibilitats o per pura tradició.


Cal destacar que per considerar una sabatilla minimalista ha de complir dues d’aquestes tres característiques: drop mínim, pes mínim i estructura mínima o mínim suport.

Segons relata Danny Abshire en el seu llibre Natural running, un drop menor de 5 mm es considera com a mínim i fomenta una trepitjada més eficient. Últimament hi ha nombrosos articles, fòrums i associacions de corredors minimalistes, natural running, barefoot, “descalcistas” i termes similars, que descriuen els avantatges i desavantatges d’aquest estil, i abundant publicitat de calçat esportiu.

Encara que són moltes les marques que s’han apuntat a el minimalisme, Viu i Merrell han estat pioneres en aquest camp, i Continental, en conjunció amb Merrell, va dissenyar les innovadores five finger o sabatilles amb dits, probablement les sabatilles més radicals del mercat pel que fa a minimalisme, només superades per les xancletes i lògicament pel “descalcisme” o peus negres.

Des del punt de vista dels professionals i des d’una visió biomecànica, els avantatges del drop 0-4mm:

 • Baix pes del calçat, a l’haver menys estructura i material que una de convencional.
 • Posició del corredor més alçada. Córrer de forma més natural, amb passos curts i ràpids.
 • Enfortiment de la musculatura intrínseca del peu.
 • Millora la propiocepció del peu.
 • Disminueix el moviment de pronació, ja que aquest drop menor obliga a córrer de mig peu i avantpeu.
 • Si evitem l’excessiva pronació, evitarem lesions com periostitis, síndrome del piramidal, cintilla iliotibial, etcètera.

Els inconvenients del drop 0-4mm són els següents:

 • L’home/dona actual ha sofert modificacions genètiques respecte als seus ancestres i els nostres peus van calçats des d’edats primerenques en les societats avançades.
 • Necessita un procés d’adaptació, un canvi en la tècnica de carrera, atès que s’ha de canviar la longitud i freqüència de la gambada si es vol evitar l’aparició de lesions.
 • Si aquest període d’adaptació no es respecta o no s’aconsegueix, es poden produir sobrecàrregues en tríceps sural, tendó d’Aquil·les i isquiotibials per la predisposició a un escurçament progressiu de les seves fibres musculars, causat per una carrera basada en l’avantpeu.
 • Sobrecàrregues en tibial anterior, a causa que aquest controla la hiperextensió de genoll i frena el primer contacte de taló contra el terra.
 • Hi ha molts articles sobre beneficis i inconvenients d’un drop baix, però no hi ha cap estudi d’investigació que englobi diversos anys d’evolució dels canvis a l’avantpeu (metatars i dits) corrent amb calçat minimalista.

Salut i quilòmetres!

Contingut extret de: https://www.vitonica.com/