TRANSPIRENAICA SOCIAL SOLIDÀRIA

      Sense comentaris a TRANSPIRENAICA SOCIAL SOLIDÀRIA

Una travessa per la inclusió social

El passat mes, vam tenir l’oportunitat de poder participar en un gran projecte que ens fa molta il·lusió compartir, la Transpirenaia Social Solidària.

Es tracta d’un projecte educatiu impulsat per la Fundació Formació i Treball amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell, que ens ha convidat a participar en l’experiència com a voluntaris.

El projecte permet a joves amb risc d’exclusió social l’oportunitat de viure una experiència única a muntanya. L’objectiu no és poca cosa; sinó tot el contrari. La travessa recorre tot el Pirineu des del Cabo de Higer (al País Basc) i fins al Cap de Creus a peu. Ni més ni menys que 800km en 42 dies. El grup base aquest any, tenia 7 participants, als que al llarg del viatge s’han anat unint joves que han caminat algunes de les etapes. En total han tingut l’oportunitat de participar-hi uns 300 joves.

S’ha de tenir en compte que no es tracta d’un projecte esportiu, sinó que té una vessant totalment educativa. Molts d’ells no havien pujat cap muntanya abans, emprendre aquest viatge, encara que sigui per unes etapes, té molt mèrit.

A muntanya no importa l’edat, ni el color de la pell, ni el teu aspecte físic, ni tant sols la teva procedència. Tots els participants tinguin la condició que tinguin han de fer els mateixos quilòmetres, han de pujar els mateixos colls, han de portar la mateixa carrega a l’esquena, tenen les mateixes dificultats i un mateix objectiu; en definitiva les condicions són totalment igualitàries. S’aprèn a conviure amb el grup malgrat les diferències i a superar-se un mateix.

Nosaltres concretament vam caminar amb ells l’etapa 29, quan el grup arribava a Andorra, el passat dia 14 de juliol. Ben d’hora la furgoneta que acompanya els joves ens va recollir a la preciosa població d’Arés i ens va acostar cap al Refugi de Vallferrera on vam començar la ruta. Vam tenir la sort de gaudir d’un fantàstic dia d’estiu amb molt bon temps. Just a l’etapa en la que vam participar, només hi havia el “grup base” de la travessa. De fet, ens van comentar que era el primer dia que caminaven sols. La resta d’etapes fins al moment sempre havien tingut incorporat algun grup de joves que caminaven juntament amb ells. Ens va sorprendre la gran energia i il·lusió de tot l’equip en cada km que fèiem però sobretot, l’alegria desfermada en arribar al Coll de Baiau, doncs es tractava del punt més alt de la ruta i sabien que el gran esforç del dia havia estat superat. A la tarda es van incorporar a l’experiència un nou grup de joves. Ens va sorprendre la capacitat de comunicació de molts d’ells malgrat no parlessin ni entenguessin castellà. Vam poder gaudir d’un bon banyet a l’Estany de les Truites, situat al costat del Refugi de Comapedrosa on vam fer nit després d’una tarda de jocs, xerrades i riures desfermats.

Sens dubte es tracta d’una experiència única i inoblidable, no només per cada un d’ells sinó també per tots els voluntaris que hem tingut la sort de participar-hi.

Ens hem emportat una bona lliçó de superació i de vida.

Només em queda doncs agrair a tota la gent que ho fa possible, coordinadors, educadors, voluntaris…també a tota la gent que col·labora econòmicament al projecte. I evidentment felicitar a tot l’equip per la seva arribada el passat dia 28 de juliol al Cap de Creus!

Sou molt grans Transpis! Fins sempre! I bon camí!

ANNA BUADAS